KLÄTTRINGEN I TUNABERG
Det finns flera fina berg i Tunabergstrakten med både sport och tradklättring. De mest kända är Simonsberget och Bistaberget men här finns även några andra pärlor som är värda ett besök.
BOENDE
Vid Simonsberget går det fint att tälta på en iordningsställd tältplats nedanför berget med grillplats och ett utedass. Andra fina tältplatser är vid vindskyddet i Mellsjön vid Sörmlandsleden etapp 40 eller vid badplatsen Västra Kovik. I Nävekvarn finns en butik och camping.
Simonsberget
Det här är klassisk Tunabergsmark där det har klättrats sedan -60-talet. Berget är cirka 450 m brett och 50 meter högt med flera hyllor och klättring i flera replängder. Här finns omkring 250 leder med mestadels tradklättring, de flesta på sva eller vertikal granit med många sprickor. Klippan är sydvänd och får mycket sol. Grill och tältplats med utedass finns vid bergets fot. Anmarschen från parkeringen är cirka fem minuter.
Parkering sker vid länsstyrelsens avsedda parkeringsplats: https://goo.gl/maps/XcvNZ6PHPaKQL6Kf8
Förare:
https://dangerzone.se/guidebocker/klattring-i-malardalen/
https://linkopingsklatterklubb.se/tl_files/forare/simonsberget-v0.6.1-2012-06-06.pdf
https://nicemd.github.io/Sverigeforaren/html/Simonsberget.html
Bistaberget
Cirka 20 meter hög klippa med ett 70-tal leder. Merparten är sportklättring men det finns även en del tradlinjer. En utmärkt vår, höst och vinterklippa eftersom den är sydvästvänd och får mycket solljus. Sommartid ligger hela klippan i sol från 11-tiden. Torkar mestadels snabbt. Klippan ligger precis vid vägen så anmarschen är minimal. Fikabänk med bord och sittplatser finns vid vänstra delen av klippan.
Parkering: Du kan parkera mitt emot klippan men det finns även parkeringsmöjligheter i kurvan innan klippan från Nävekvarn sett eller i vägkorsningen efter klippan. https://goo.gl/maps/7HnEQ53FdakdWvJv6
Förare:
Kungstorpsberget
En trevlig klippa som utvecklades 2022 med ett 20-tal leder i graderna 4-7, blandat trad och sport. Klippan ligger i sydläge men har stora träd framför som ger skön skugga varma dagar. Klippan har fin stenkvalitet med bra friktion och klättringen bjuder på både sva och branta partier.
Parkering:
https://maps.app.goo.gl/N1VMXSgW4CpynFUHA
Det är viktigt att detta följs då markägaren som har godkänt att vi klättrar här bor 400m från klippan!
Det finns fyra parkeringsalternativ enligt följande:
1) Parkeringsficka nedanför klippan för max fem bilar.
2) Cirka 200 m i riktning mot Simonsberget finns en parkeringsficka på vänster sida för max fem bilar.
3) Sörmlandsleden har ytterligare en större skyltad parkering ca 700 m från klippan (riktning tillbaka mot Koppartorp och Simonsberget).
4) Cirka 500 m i riktning mot Nävekvarn vid en annan skylt från Sörmlandsleden finns ytterligare ett parkeringsalternativ för två till tre bilar.
Förare:
Bjurviksberget
Ett bra alternativ på sommaren eftersom klippan skuggas av höga lövträd. Den är omkring 18 meter hög och har bra stenkvalitet med många fina tradleder i sprickor men även sportleder på vertikal och sva. Klippan ligger i ett naturreservat. Det finns några närliggande hus på toppen av berget, så undvik att föra oväsen.
Parkering: Parkera vid Sörmlandsledens parkering strax efter Bistaberget. Anmarschen tar cirka 15 minuter på skogsstig.
Förare:
Andra klippor
Grimstorpsklippan och Hultberget ligger båda i närheten av Bistaberget men är förnärvarande svårklättrade utan en rejäl borstning. Det finns även ett fåtal leder på Nävekvarns klint.